Ο πλανήτης Arrakis, γνωστός και ως Dune, είναι το μοναδικό μέρος στο γαλαξία όπου μπορεί να βρεθεί το Καρύκευμα Melange, η κινητήριος δύναμη για όλα τα διαπλανητικά ταξίδια. Ο έλεγχος του πλανήτη κατ’ επέκταση, είναι στόχος για κάθε έναν από τους μεγάλους Οίκους. Και αυτό, μόνο ένα πράγμα θα μπορούσε να σημαίνει: πόλεμος! Κάπως έτσι, το επιτραπέζιο παιχνίδι Dune: Imperium υψώνει τις πολεμικές σημαίες πάνω από τον Arrakis, προκαλώντας σας, σε έναν αγώνα για την κυριαρχία. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα και πιο δημοφιλή παιχνίδια στρατηγικής των τελευταίων δύο χρόνων, έχοντας φτάσει μέχρι τη θέση 15 της κατάταξης του BGG. Με αφορμή λοιπόν, την ανακοίνωση της κυκλοφορίας, της 2ης κατά σειρά επέκτασης του παιχνιδιού, Immortality, κάτσαμε και σκεφτήκαμε τι είναι αυτό που έχει κάνει το game τόσο επιτυχημένο και ταυτόχρονα φρέσκο, ξεχωρίζοντας μέσα σε ένα τεράστιο πλήθος νέων τίτλων.


Το απόλυτο «υβρίδιο» αγαπημένων μηχανισμών

Το Dune: Imperium είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής για 2 έως 4 αντιπάλους ή solo εναντίον δύο bots, που συνδυάζει δύο από τους πιο δημοφιλείς μηχανισμούς: τοποθέτηση εργατών και deck-building. Ο τρόπος που αναμειγνύει αυτά τα δύο στοιχεία είναι αριστοτεχνικός, κρατώντας απόλυτη ισορροπία και δημιουργώντας ένα πολύ ευχάριστο, αλλά ταυτόχρονα βαθύ και «σφιχτό» gameplay. Σε αντίθεση με άλλα τέτοιου τύπου παιχνίδια εδώ το σκοράρισμα μετριέται με το σταγονόμετρο, δίνοντας μια νότα racing, στην κούρσα για τους 10 πόντους νίκης, που είναι το ζητούμενο. Οι ενέργειες που είναι διαθέσιμες για τους παίκτες είναι ξεκάθαρες, αυτό όμως που δεν είναι ευδιάκριτο, κοιτώντας για πρώτη φορά το ταμπλό του παιχνιδιού είναι το πώς θα σκοράρεις πόντους! Οι συνηθισμένοι τρόποι για να σκοράρεις είναι μόλις τρεις και έχουν να κάνουν με τη μάχη, που συμβαίνει στο τέλος κάθε γύρου, με το πόσο γερές συμμαχίες έχεις με τον Αυτοκράτορα, τους Fremen, την Εμπορική Συντεχνία και την Αδελφότητα των Bene Gesserit, καθώς και με την αγορά της κάρτας «The Spice must flow». Οτιδήποτε άλλο είναι καθαρά βοηθητικό, ενώ και οι κάρτες που θα αγοράσουμε κατά τη διάρκεια της παρτίδας δεν δίνουν πόντους στο τέλος, παραμόνο χρησιμεύουν στο στήσιμο της «μηχανής» μας ώστε να πετύχουμε τα παραπάνω. Σε όλες τις παρτίδες που έχουμε παίξει ως τώρα, οι αντίπαλοι ήταν πολύ κοντά, χωρίς κάποιος να ξεφεύγει από νωρίς, κάτι που αυξάνει το ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Και μιας και αναφερθήκαμε στις κάρτες να επικεντρώσουμε στο βασικό τους ρόλο, που είναι και αυτός που δένει τους μηχανισμούς του παιχνιδιού: κάθε κάρτα λειτουργεί ως το μέσο για να στείλεις τους εργάτες σου στις διάφορες θέσεις του ταμπλό. Μια κάρτα ερήμου για παράδειγμα, μπορεί να σας δώσει πρόσβαση στα λημέρια των Fremen, παρέχοντάς σας τις βάσεις για τη συμμαχία που αναζητούσατε με το λαό της ερήμου!

Τα βιβλία ζωντανεύουν στο τραπέζι μας

Φυσικά, δεν είναι μόνο οι μηχανισμοί του παιχνιδιού που συναρπάζουν. Το Dune: Imperium είναι κυριολεκτικά γεμάτο θέμα. Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο θεματικά και ατμοσφαιρικά games στρατηγικής, με euro μηχανισμούς, που έχουμε παίξει ποτέ. Το στοιχείο της ίντριγκας είναι πολύ έντονο, με το αντίστοιχο σετ καρτών, ενώ ακόμα και ο αγώνας του κάθε Οίκου, για να αποκτήσει υψηλότερη θέση στην εύνοια του κάθε μεγάλο συμμάχου, δίνει άλλη δυναμική στο πώς νιώθουμε το θέμα του παιχνιδιού. Ο τρόπος που διεξάγεται η μάχη είναι αρκετά υπολογιστικός, ωστόσο με τη δυνατότητα που έχεις να διαλέξεις πόσα στρατεύματα θα παρατάξεις και πόσα θα κρατήσεις για μελλοντικές μάχες, σε συνδυασμό με τη χρήση combat καρτών, δίνουν προσδίδουν στρατηγικές αποφάσεις και ένταση, βγαλμένα κατευθείαν από το αριστούργημα του Frank Herbert. Δεν είναι τυχαίο, πώς κάθε φανατικός του Dune χαρακτηρίζει το Imperium, ως το «καλύτερο επιτραπέζιο Dune που έχει βγει ποτέ». Τέλος, στο θεματικό προσθέτουν πολύ και οι χαρακτήρες, που αν και ξεκινούν με την ίδια τράπουλα, διαθέτουν διαφορετικές ιδιότητες, παρέχοντας ασυμμετρία, η οποία ταιριάζει απόλυτα στον κάθε ήρωα. Παράδειγμα, ο Paul Atreides στα βιβλία είχε οράματα στα οποία έβλεπε στο μέλλον, γι’ αυτό και στο παιχνίδι έχει τη δυνατότητα να βλέπει πάντα μια κάρτα μπροστά, στην κλειστή τράπουλα.

Ένας γαλαξίας χωρίς τέλος

Από όλο αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει και το απαραίτητο υλικό που θα επεκτείνει και θα αναβαθμίσει την εμπειρία σας. Η πρώτη επέκταση του Dune: Imperium έχει κυκλοφορήσει ήδη, περιμένοντας πλέον την επανακυκλοφορία της, με το όνομα Rise of Ix. Η επέκταση προσθέτει νέες δυνάμεις για τις μάχες, τεχνολογικές αναβαθμίσεις από τον πλανήτη Ix, καθώς και νέους χαρακτήρες και κάρτες, που θα σας ανανεώσουν τη στρατηγική. Η δεύτερη επέκταση με το όνομα Immortality μόλις ανακοινώθηκε και αναμένεται στα χέρια μας το ερχόμενο φθινόπωρο και υπόσχεται ακόμα πιο σκοτεινές συμφωνίες που θα δυναμώσουν τους πράκτορες του κάθε Οίκου. Για τους πιο απαιτητικούς, εννοείται, πώς υπάρχει και το Deluxe Upgrade Pack που θα σας εισάγει ακόμα περισσότερο μέσα στο θέμα του παιχνιδιού με τις υπέροχες μινιατούρες του. Σηκώστε το λάβαρό σας λοιπόν και φορτίστε τις ασπίδες σας! Η μάχη για τον Arrakis είναι έτοιμη να ξεκινήσει ξανά!